Hoe kun je aan de slag met boekhoudprogramma’s

De keuze voor innovatieve boekhoudsoftware of het oude vertrouwde Excel?

We zien in de praktijk dat startende ondernemers massaal kiezen voor het bijhouden van de boekhouding met Excel of een innovatief boekhoudprogramma voor ZZP. De ideale manier van boekhouden is voor iedere ondernemer anders, zo kun je namelijk ook nog tussen ontzettend veel verschillende boekhoudpakketten kiezen. Maar welke manier van boekhouden is nu ideaal voor mij en mijn onderneming? Hieronder nemen we je mee door wat situaties waarin je de keuze kunt maken tussen Excel en een boekhoudpakket, lees snel verder om achter jouw ideale boekhoud manier te komen!

De boekhouding is essentieel en biedt inzicht

Iedere ondernemer heeft er (helaas) mee te maken, de boekhouding. Het is essentieel dat een onderneming een goed georganiseerde boekhouding heeft, dit biedt namelijk veel kansen en belangrijke inzichten. Je ziet precies op welke punten je goed bezig bent en waar je sterk kunt verbeteren. We kunnen niet stellen dat er maar één manier is om te boekhouden, wel kun je het jezelf vele malen efficiënter maken. Bekijk https://boekhoudpakket-vergelijken.nl om direct alle aanbieders te zien.

Kies je vooral voor tijdefficiëntie en heb je niet echt zin om je bezig te houden met de boekhouding dan raden wij het je aan om te kiezen voor een gerenommeerd online boekhoudpakket. Het belangrijkste van de boekhouding is dat je het regelmatig bijhoudt en overzicht behoudt.

 

Boekhouden met Excel, wat zijn de voordelen?

Het boekhouden in Excel is misschien wat oubollig maar het heeft wel degelijk enkele voordelen, hieronder zullen we deze punten met je bespreken:

 • Het is in Excel volledig gratis om je boekhouding bij te houden, houd er wel rekening mee dat je een office pakket moet hebben. Vaak krijg je deze gratis bij een Microsoft licentie.
 • Excel is via elk platform te gebruik, ook via je mobiele telefoon.
 • Je hoeft je Excel werkblad niet zelf in te richten, maak gebruik van gratis en meerdere online templates.
 • Richt je werkbladen volledig naar eigen smaak in, creëer je ideale interface.

Boekhouden met Excel, wat zijn de nadelen?

Zo als we net al vertelde is Excel wat oubollig en heeft het ook zo zijn nadelen. We zullen hieronder alle minpunten van het programma Excel met je bespreken

 • Basiskennis over het boekhouden is essentieel.
 • Kennis over het programma Excel is vereist, je moet namelijk kennis hebben over zogenaamde Excel-formules.
 • Office beschikt niet over een live helpdesk, wel kun je een online helpdesk inschakelen.
 • Erg tijdrovend, een boekhoudpakket is vele malen efficiënter.
 • Een veel grotere kans op menselijke fouten. Dit zijn fouten die je in een boekhoudprogramma normaliter niet zou maken.

Wanneer is een online boekhoudprogramma geschikt?

Wij raden het eigenlijk iedere startende ondernemer aan om te starten met Excel. Op deze manier raak je gewend met de cijfers en heb je vele malen meer inzicht in je boekhouding. Gebruik het totdat je klanten krijgt. Krijg je veel ingaande en uitgaande facturen dan raden wij het je aan een gratis versie van een online boekhoudsoftware uit te proberen.

Je zult merken dat alles minder tijdrovend is en veel werk voor je gedaan wordt. Het is namelijk zo dat je je geen druk meer hoeft te maken over balansen en resultaten rekeningen. De online boekhoudsoftware regelt dit allemaal voor je. Ook heb je handige scan modules waarmee je handig kan declareren. Ook is alles direct in te boeken door handige bankkoppelingen, super handig en fijn!

Boekhouden met online boekhoudpakket, wat zijn de voordelen?

Zoals we al zeiden is het verstandig om te kiezen voor een online boekhoudpakket boven een Excel pakket. Een snelle rede die meteen bij ons te binnen schiet is de tijdsefficiëntie. Lees snel verder om achter alle voordelen van een online boekhoudpakket te komen:

 • Enorme tijdbesparingen in vergelijking met Excel door optie tot automatiseren
 • BTW betalingen worden voor je geregeld
 • Vaste factuur layouts
 • Automatische btw aangifte en verzending, geen omkijken meer
 • Vaak kun je als starter gebruik maken van proefabonnementen
Categories: Hobby Boeken