Gaat energie makkelijk worden vervangen door andere vormen?

In zijn uitstekende boek Switch, legt Chris Goodall uit dat de zon genoeg energie levert in 90 minuten om de totale energiebehoeften van de wereld voor een jaar te dekken, en dat de sterk dalende kosten van zonne-energie, plus de voortschrijdende energieopslag, deze droom kunnen waarmaken.

Elon Musk, CEO van de elektrische auto van Tesla, suggereert zelfs dat elektrisch aangedreven vliegtuigen met hernieuwbare energie de weg vooruit zijn.Zo kun je tegenwoordig gemakkelijk energie aanbieders vergelijken, snel racen met elektrische auto’s en nog veel meer.

Maar helaas is er een probleem.

Noodzaak om broeikasgassen te verminderen

Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat mensen de energie krijgen die ze nodig hebben voor een fatsoenlijk leven, we moeten de koolstofdioxide-uitstoot zeer snel verminderen – ten minste 80 procent in 2030 in het VK als we ons aandeel in het vermijden van gevaarlijke niveaus van klimaatverandering (mondiale emissies moeten tegen 2030 met een derde worden verminderd en tegen 2050 tot nul).

We moeten dus snel energie van fossiele brandstoffen kwijtraken. We moeten de energie die ze produceren vervangen door hernieuwbare energie. En we moeten extra hernieuwbare energie leveren aan degenen die wanhopig extra energie nodig hebben – mensen over de hele wereld zonder elektriciteit of voldoende verwarming / koeling, of die op zijn minst naar het werk moeten kunnen reizen of familie kunnen zien.

Hernieuwbare energie is geweldig,

en het tuimelt in prijs. Maar het idee dat het de overgrote meerderheid van de fossiele brandstofenergie die we gebruiken – in onze huizen, onze bedrijven en onze auto’s – kan vervangen en alle energie kan leveren die mensen over de hele wereld nodig hebben in ‘energiearmoede’ binnen slechts 15 jaar is een stuk te ver.

In plaats daarvan moeten we hernieuwbare energie zo snel mogelijk laten groeien en tegelijkertijd het energieverbruik zo veel mogelijk verminderen. En we moeten eerlijker vertellen welke energie we hebben – dat is als, zoals vrienden van de aarde, je denkt dat we niet in een wereld moeten leven waarin sommige mensen massa’s energie gebruiken en veel meer geen toegang hebben tot genoeg om zelfs aan hun basisbehoeften aan energie voldoen

Categories: Hobby Boeken