Zijn mobiele telefoons echt zo verslavend?

De gemiddelde student gebruikt een smartphone voor ongeveer negen uur per dag.

Dat is langer dan veel van die studenten slapen doorbrengen. In feite laat een dergelijk langdurig gebruik van mobiele telefoons zien dat de technologie een verslavingsprobleem kan worden, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Een verslaving is een vorm van ongecontroleerde en ongezonde gewoonte.

Het is bekend dat mensen verslaafd raken aan drugs, zoals alcohol, verdovende middelen en de nicotine in sigaretten. Wat is er niet zo bekend: “Mensen kunnen aan gedrag worden toegevoegd”, zegt James Roberts. Hij is een marketingprofessor aan de Baylor University in Waco, Texas. Roberts was ook de hoofdauteur van de nieuwe studie. Het verschijnt in de August Journal of Behavioral Addictions.

Sommige gebruikers van mobiele telefoons vertonen dezelfde symptomen als een drugsverslaafde, legt Roberts uit. Bepaalde mensen gebruiken smartphones om hun humeur op te heffen. En het kan meer en meer tijd kosten op die telefoons om hetzelfde niveau van plezier te bieden.

Voor dergelijke mensen kan het verliezen van een telefoon of het sterven van de batterij angst of paniek veroorzaken. Dat is terugtrekking, zegt Roberts.

Te veel gebruik van de telefoon kan interfereren met normale activiteiten of conflicten veroorzaken met familie en andere mensen, voegt hij eraan toe. Ondanks deze sociale kosten mogen mensen echter niet bezuinigen op het gebruik van zware telefoons. Sterker nog, hij zegt dat mensen misschien niet alleen kunnen stoppen.

De nieuwe studie vroeg aan studenten hoeveel tijd ze besteedden aan verschillende telefoonactiviteiten. Het vroeg hen ook hoeveel ze het eens of oneens waren met uitspraken die mogelijk verslaving suggereerden. “Ik besteed meer tijd dan ik zou moeten doen aan mijn mobiele telefoon”, zei een dergelijke verklaring. “Ik raak ge├»rriteerd als mijn mobiele telefoon niet in zicht is,” zei een andere. (Geageerd betekent nerveus of verontrust.) Hoe meer oproepen iemand deed, hoe groter de kans dat ze tekenen van verslaving zouden vertonen.

De gegevens verschillen ook van een beetje voor mannen en vrouwen.

Bij mannen vertoonden tekenen van een mogelijke verslaving bijvoorbeeld een positieve link, of correlatie, met de tijd besteed aan een Bijbel-app en apps voor het lezen van boeken. Naarmate het gebruik van beide apps toenam, nam ook het risico op verslaving toe. Het gebruik van sociale media-apps door mannen, zoals Facebook, Twitter en Instagram, correleerde ook met het risico van verslaving.

Vrouwen vertoonden eerder tekenen van verslaving als ze vaak gebruik maakten van Pinterest, Instagram, Amazon of apps waarmee ze hun telefoons als een iPod konden gebruiken. Apps voor de Bijbel, Twitter, Pandora en Spotify vertoonden een omgekeerde correlatie. Dat wil zeggen, intensief gebruik van die apps was gekoppeld aan een lager risico op telefoonverslaving.

Een correlatie bewijst niet dat de ene factor een andere veroorzaakt. Maar die links kunnen nuttige aanwijzingen geven. Roberts zegt dat de resultaten van de studie wijzen op de soorten beloningen die elk geslacht kan verwachten van het gebruik van mobiele telefoons. Bijvoorbeeld: “mannen gebruiken technologie – met name mobiele telefoons – meer voor entertainment en informatie”, merkt Roberts op.

“Vrouwen gebruiken de telefoon meer voor het onderhouden en onderhouden van sociale relaties”, zegt hij. Dit soort activiteiten kost vaak meer tijd. En gemiddeld gebruikten vrouwen telefoons elke dag langer dan mannen. Wil jij kijken naar een los toestel? Kijk dan snel het volgende filmpje

Categories: Hobby Boeken